Slika Leonarda da Vinčija prodata za 450.miliona dolara

Slika poznata kao Salvator Mundi (Spasitelj sveta) prodata je na aukciji u Njujorku za 450.miliona dolara a za koju se veruje da ju je naslikao Leonardo da Vinči. Slika je dostigla vrtoglavu vrednost i to je najviša cena koja je postignuta za neki predmet na aukciji.

Početna cena slike je bila 100.miliona dok nije dostigla konačnu vrednost  od 400 miliona dolara, a takse su donele punu cenu do 450,3 miliona dolara. Anonimni kupac je bio uključen u aukciju telefonski.

Slika prikazuje Hrista, u renesansnoj haljini, pružajući blagonaklonost desnom rukom i držeći kristalnu sferu u levoj ruci.

U Francuskoj je Leonardo da Vinci slikao temu, Isusa Hrista, za Luja XII Francuske između 1506. i 1513. Nekada je bila u vlasništvu Charlesa I Engleske i znase da je bila u njegovog kolekcij slika 1649. godine, pre nego što je prodao na aukciji vojvodi od Buckingham i Normanbia 1763. godine. Zatim se pojavila 1900. godine, kada ju je kupio britanski kolekcionar, Francis Cook. Slika je oštećena od prethodnih pokušaja restauracije. Potomci Francis Cooka su je prodali na aukciji 1958. godine na aukciji u Londonu za 60 dolara. Do tada slika je generalno smatrana radom sledbenika Leonarda, a ne samog dela Leonarda.

Ako ste propustili