Skupština Srbije usvojila Zakon o dualnom obrazovanju

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Skupština Srbije danas usvojila Zakon o dualnom obrazovanju, koji donosi unapređenje dela srednjeg stručnog obrazovanja u pogledu sticanja kvalitetnog znanja, u skladu sa savremenim tehničko-tehnološkim razvojem.

Zakonom se uređuje sistem među zainteresovanim stranama, sa jedinstvenim ciljem da mladim ljudima omogući kvalitet znanja koji se stiče na dva mesta, teorijska znanja u školama i praktična znanja u realnom radnom okruženju – kompanijama koje prate tehničko-tehnološki razvoj.

Na ovaj način učenici stiču i veštinu upravljanja znanjima. Učenje kroz rad ne predstavlja za učenike „proste manuelne zadatke“, već programiranje, projektovanje i rukovođenje „pametnim mašinama“, koje su deo savremenih modernih proizvodnih procesa u kompanijama.

Sinergija teorijskih i praktičnih znanja omogućena je na nedeljnom nivou u skladu sa planom i programom nastave i učenja. Za učenike u srednjim stručnim školama posebno je bitno karijerno vođenje i savetovanje, kojem se u ovom zakonu daje posebno mesto.

Sistem kontrole nad sticanjem znanja kroz ovaj zakon osnažen je u sadejstvu dva sistema.

U procesu učenja i evaluacije učestvuju nastavnik praktične nastave (koordinator učenja kroz rad) i licencirani instruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama) koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće.

Veoma je bitno naglasiti da po ovom zakonu učenik nije u radnom odnosu, već u procesu sticanja dela kompetencija koje se odnose na učenje kroz rad, a deo su propisanog nastavnog plana i programa.

Učenici kroz ovaj zakon stiču kompetencije na učenju kroz rad koje su im neophodne da bi nakon srednjeg stručnog obrazovanja postali stručnjaci i da bi im bilo omogućeno da steknu znanja usklađena sa savremenim tehnološkim razvojem, koja mogu da sagledaju u kompanijama.

Dostignutim kvalitetom kompetencija, koji je usklađen sa savremenim tehničko-tehnološkim razvojem, mladi postaju zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja i na taj način smanjuje se stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina.

Takođe, dualnim obrazovanjem mladima se omogućava i prolaznost ka višim nivoima obrazovanja.

Nadzor nad poverenim poslovima Privredne komore Srbije koji se odnosi na sticanje kompetencija u kompanijama, kao i nad celokupnim zakonom, sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podršku dualnom obrazovanju pružili su Nemačka, Austrija, Švajcarska, klaster italijanskih kompanija „Konfindustrija“ i Američka privredna komora.

Strani investiori ne žele jeftinu radnu snagu, već obrazovane stručnjake koje podržavaju kroz formalni sistem obrazovanja, koji na ovaj način podržavaju kako u svojim, tako i u domaćim kompanijama.

Na ovaj način se takođe rešava problem nedostatka kadrova u kompanijama, kao i zaustavlja odliv sredstava u neformalno obrazovanje koje je u prethodnom periodu srpsku privredu koštalo 3,5 miliona evra.

Otvorena vrata kompanija pokazuju visok stepen društvene odgovornosti domaćih i stranih kompanija, koje, pored toga što učenicima obezbeđuju učenje u realnom radnom okruženju, omogućavaju i stipendije svim učenicima koji se opredele za dualni model obrazovanja, kao i podršku i motivaciju za proces učenja.

Država je do sada dosta novca ulagala u opremanje učionica/radionica, a s obzirom na to da ona ne može da priušti opremanje svih učionica/radionica savremenom opremom, realizacija dela nastave u realnom radnom okruženju omogućiće preusmeravanje sredstava u neke druge oblasti kao što je kreiranje novih modernizovanih profila, istraživanja i inovacije u nastavi, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili