Skratiti čekanje na graničnim prelazima sa Mađarskom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas u Budimpešti, u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošem Šestakom.

Mihajlović je na sastanku, na kojem je bilo reči o realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta i efikasnijim graničnim procedurama, naglasila da dve zemlje nemaju problem sa fizičkim barijerama, ali da se mora skratiti i vreme zadržavanja na granicama.

Ona je istakla da je to važno za konkurentnost privrednika obe zemlje, posebno u teretnom saobraćaju, kako na železnici, tako i u drumskom prevozu.

Mihajlović je prenela da je mađarski ministar obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika.

Na sastanku je razmatran i napredak u realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta.

Prema njenim rečima, na teritoriji Srbije već su počeli radovi na modernizaciji dve deonice, a očekuje se potpisivanje komercijalnog ugovora i za treću, poslednju deonicu od Novog Sada do Subotice.

Šestak je, govoreći o realizaciji ovog projekta na teritoriji Mađarske, rekao da se ponude izvođača mogu očekivati u martu.

On je naglasio da je za povezivanje dve zemlje posebno važno to što je u narednom periodu planirano otvaranje tri nova granična prelaza, a prvi među njima je prelaz Rastina–Bačsentđerđ, kod Sombora, gde su već završeni radovi.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u vodnom saobraćaju, gde je potpisan novi sporazum između dve zemlje o plovidbi rekom Tisom, kao i o realizaciji IPA programa prekogranične saradnje,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili