Širom planete obeležava se Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da se sutra širom planete obeležava Svetski dan zaštite ozonskog omotača, kao i 30-godišnjica potpisivanja Montrealskog protokola.

U saopštenju se navodi da se potpisivanjem tog protokola većina država u svetu, uključujući i Srbiju, obavezala na to da smanji upotrebu supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Ministarstvo će, obeležavajući ovu značajnu godišnjicu, u saradnji sa Organizacijom UN za industrijski razvoj (UNIDO), u predstojećem periodu pokrenuti niz obuka, kao i kampanju o značaju zaštite ozonskog omotača, radionice za decu i dečju slikarsku koloniju.

Ministarstvo je, takođe, raspisalo poziv kroz koji je odabralo preduzeća kojima će uručiti komplete opreme za sprečavanje ispuštanja štetnih supstanci iz rashladnih uređaja, ali i organizovati obuke njihovih servisnih tehničara, kao i obuke inspektora za zaštitu životne sredine.

Srbija, kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije pri resornom ministarstvu, ispunjava preuzete obaveze primenom propisa i pružanjem pomoći industriji u rashladnom sektoru za smanjenje upotrebe i ispravno postupanje sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Ozonska kancelarija je, obukama i intenzivnom saradnjom sa Upravom carina, doprinela kontroli ilegalne trgovine štetnih supstanci, ali i ostvarila dobru saradnju sa nevladinim sektorom.

Ozonski omotač štiti nas od velikog dela izuzetno štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja. Supstance koje oštećuju ozonski omotač najzastupljenije su u rashladnim uređajima i aerosolnim raspršivačima (sprejevima).

Države potpisnice Montrealskog protokola značajno su smanjile korišćenje i ispuštanje štetnih supstanci, a naučne procene potvrđuju da se ozonski omotač obnavlja i da će se do sredine ovog veka vratiti na stanje od pre 1980. godine.

Ovogodišnji međunarodni slogan za obeležavanje 30-godišnjice Montrealskog protokola jeste „Briga za sav život pod suncem“, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili