Sveti Sava Osvećeni

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu – Povelja Svetog Save – u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog.

Sava Osvećeni rođen je 439. godine u malom selu Mutalask u oblasti Kapadokiji. Dom oca Jovana i majke Sofije je napustio u osmoj godini kako bi se zamonašio u obližnjoj porodici, zvanoj Flavijanova, a posle 10 godina je prešao u Palestinske manastire, u obitelj svetog Jevtimija Velikog i Teoktista.

Osnovao je ukupno sedam manastira i smatran je jednim od najvećih stubova pravoslavlja na Istoku.Osnivač je manastira u blizini Jerusalima, koji nosi njegovo ime Mar Saba ( Sava Osvećeni).

U njemu je priliom posete Sveti Sava dobio igumansko žezlo i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, koja se danas nalazi u Hilandaru.

Foto:wikipedia

Next Post

Ubistvo u Zemunu

Сре дец 18 , 2019
Juče , u večernjim satima, u Ulici 22. oktobra ubijen je D.P ( 55) ispred svog lokala. Nepoznati napadač je u D.P ispalio više hitaca nakon što je on izlazio iz lokala. Policija intezivno radi na indetifikaciji napadača. Podeli na FacebookPodeli na Twitter