Saradnja sa SAD u oblasti pravosuđa

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot razgovarali su danas o daljoj saradnji dveju zemalja u oblasti pravosuđa i jačanja vladavine prava.

Kuburović je, uz zahvalnost ambasadoru na pomoći koju SAD pružaju Srbiji, ocenila da je dosadašnja podrška, koja se ostvarivala kroz USAID projekte, bila vrlo značajna za unapređenje pravosudnog sistema, kao i da su ti projekti doneli konkretne rezultate.

Govoreći o budućoj saradnji, Kuburović i Skot su iskazali nadu da će novi USAID projekat, čije se sprovođenje očekuje u drugoj polovini 2017. godine, doneti isto tako dobre rezultate.

Novi četvorogodišnji projekat treba da pruži podršku izradi nove nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2019. do 2023. godine, kao i da doprinese povećanju efikasnosti pravosuđa kroz jačanje sistema izvršenja i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija.

Sagovornici su, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, istakli da su SAD pružile značajnu podršku prilikom obuka sudija i tužilaca, koje su neophodne za efikasno sprovođenje Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje 1. marta 2018. godine.

Skot je, takođe, pohvalio i donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čiji je nacrt izradilo Ministarstvo pravde, i naglasio da je potrebna njegova dosledna implementacija, kako se slučajevi ubistava žena i dece ne bi ponavljali, a što se po njegovim rečima, ne dešava samo u Srbiji, nego i u svim drugim državama.

Kuburović i Skot su izrazili nadu da će Srbija i SAD uskoro ratifikovati nove ugovore o bilateralnoj saradnji u oblasti pravosuđa, koji su potpisani prošle godine, a koji će dodatno unaprediti odnose dveju zemalja u oblasti prava.

Skot je čestitao Kuburović na ponovnom izboru na mesto ministra pravde, i izrazio nadu da će buduća saradnja biti još bolja,saopštavaju iz Ministarstva pravde.

Ako ste propustili