Saradnja sa kineskim kompanijama koje se bave e-trgovinom i turizmom

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je danas da je kineska kompanija „Alibaba“ izrazila interesovanje za otvaranje logističkog distributivnog centra u Srbiji, kao i za razvoj platformi za elektronsku trgovinu.

Matić je, prilikom današnje posete državne i privredne delegacije Kine Regionalnom poštansko-logističkom centru „Beograd“ Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, istakla da bi otvaranje logističkog centra „Alibabe“ u Srbiji omogućilo ne samo distribuciju robe koja se proizvodi u Kini, nego i veću dostupnost srpskih proizvoda na kineskom tržištu.

Tokom trodnevne posete Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine Srbiji, povodom početka tehničke realizacije Memoranduma o razvoju Informatičkog puta svile za informacionu povezanost, i svečanog potpisivanja Plana aktivnosti na sprovođenju tog memoranduma u Palati Srbija, bili su organizovani i sastanci srpskih i kineskih privrednika.

Matić je istakla da je tom prilikom zaključeno da postoji prostor za saradnju, naročito sa kineskim kompanijama koje se bave e-trgovinom i turizmom.

U okviru primene Memoranduma, državne delegacije su definisale da su četiri prioritetne oblasti saradnje – elektronska trgovina, logistika i razmena tržišnih informacija, „pametni gradovi“ i „onlajn turizam“, podsetila je ona.

Matić je najavila da će predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, sa potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem na čelu, početkom decembra posetiti 4. svetsku konferenciju posvećenu internetu u Kini.

Ona je rekla da će tom prilikom delegacija Srbije obići sedište kompanije „Alibaba“, na poziv zamenika direktora Luo Lin, kako bi razgovarali o razvoju logističkog centra, ali i o platformi za e-turizam, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ako ste propustili