Samit predsednika iz regiona na Brdu kod Kranja

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će na današnjem samitu predsednika Brdo–Brioni procesa koji se održava na Brdu kod Kranja delegaciju naše zemlje predvoditi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Samit zajedno organizuju Slovenija i Hrvatska, koje su i osnivači ove inicijative, a domaćini skupa biće predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Specijalni gost Samita biće predsednik Savezne Republike Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće na sastanku ministara spoljnih poslova na poziv ministra inostranih poslova Slovenije Karla Erjaveca i ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davora Iva Štira.

Predstojeći sastanci na Brdu kod Kranja biće prilika da se, nakon martovskog sastanka Evropskog saveta na kome su lideri EU izrazili svoju političku volju i potvrdili nedvosmislenu podršku Evropskoj perspektivi regiona zapadnog Balkana, predsednici iz regiona susretnu i sagledaju obnovljenu perspektivu evropske integracije za čitav region, kao i načine kako da povrate poverenje i sa svoje strane dodatno podstaknu ovaj proces.

Tokom sastanka ministara inostranih poslova biće razmatrani predlozi za očuvanje dinamike integracija zasnovane na individualnim ispunjavanjima jasnih merila, za podsticanje poverenja u politiku proširenja EU, kao i za jačanje javne diplomatije u cilju obaveštavanja javnosti o činjenici da je EU već najvažniji partner čitavog regiona.

Republika Slovenija i Republika Hrvatska su zajedno pokrenule ideju o „Brdo procesu“ tokom neformalnog susreta premijera dveju zemalja Boruta Pahora i Jadranke Kosor, u januaru 2010. godine u Kranjskoj Gori.

Brdo proces formalno je započet susretom lidera zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja 20. marta 2010. godine. Kao neformalna regionalna inicijativa, sam proces je po ovom mestu održavanja i dobio naziv „Brdo proces“.

Cilj uspostavljanja pomenute regionalne inicijative bio je jačanje veza u regionu zapadnog Balkana, kao i stvaranje uslova za to da ojačana saradnja u regionu bude sredstvo za njegovo brže napredovanje na putu evropskih integracija.

Poslednji u nizu redovnih sastanaka lidera regiona i EU, u okviru „Brdo procesa“ održan je u Sarajevu 28. i 29. maja 2016. godine. Uz tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, učestvovali su i ostali predsednici sa zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Foto:msp.gov.rs

Ako ste propustili