SAD od 2001. godine izdvojile približno 750 miliona dolara bespovratne pomoći

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Aza El-Abd potpisali su amandmane na Sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave i Sporazum za konkurentniju tržišnu ekonomiju.

Joksimović je, iznevši podatak da će naša zemlja na ovaj način dobiti još 9,1 milion dolara dodatne razvojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država, ocenila da je danas važan dan za nastavak razvojne saradnje Srbije i SAD, budući da su potpisani amandmani usmereni na bolje funkcionisanje uprave i stvaranje boljih tržišnih uslova.

Ovo je zaista važan trenutak da kažemo građanima da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama, podvukla je ona, dodavši da su politički odnosi promenljivi, s obzirom na međunarodne okolnosti, ali da bi finansijsku podršku SAD trebalo uvek da imamo u vidu.

Joksimović je podsetila na to da nisu sve države pomagale Srbiju u razvojnom procesu, dok su SAD od 2001. godine izdvojile približno 750 miliona dolara bespovratne pomoći, kako bi podržale proces transformacije naše zemlje u izgradnji evropskih standarda.

Ona je podsetila na to da je pomoć do sada odlazila na vrlo konkretne i opipljive projekte, koji su se odnosili na jačanje lokalnih samouprava i stvaranje uslova za lokalni ekonomski razvoj.

Prema njenim rečima, posebno je bio uspešan projekat pružanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, gde se nalaze neke od najnerazvijenijih opština.

To su i građani mogli da vide i iskoriste za jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj malih i srednjih preduzeća, koja bi trebalo da budu kičma zdrave ekonomije, podvukla je Joksimović, dodavši da su sva sredstva do sada korišćena na transparentan, jasan i efikasan način.

Evropske integracije najbolji su mehanizam i instrument našeg razvoja, ponovila je ona i poručila da su razvoj i stabilnost, mir i napredak motivi strateške odluke Srbije da nastavi put evropskih integracija, koje su važan deo stabilnosti na unutrašnjem planu, ali i u međunarodnim odnosima.

Ambasador Skot je poručio da će SAD sa još devet miliona dolara pomoći kako bi privreda Srbije bila konkurentnija, jačala vladavina prava, državna uprava bila efikasnija i kako bi se unapredila borba protiv korupcije.

On je naveo nekoliko primera u kojima je SAD pomogla Srbiji, među kojima je i pomoć koja je omogućila lakše dobijanje građevinskih dozvola, što je dovelo do veće aktivnosti u građevinarstvu i otvaranje više radnih mesta u toj oblasti.

Takođe, Skot je podsetio i na pomoć u oblasti lakšeg usaglašavanja sa zahtevima inspekcija, što je uticalo na to da su mnogi koji su poslovali u sivoj zoni prešli u legalne tokove i počeli da plaćaju porez.

Zbog toga je Srbija jedna od deset zemalja koje su najviše napredovale na „Duing biznis listi“ Svetske banke, podvukao je ambasador SAD.

Takođe, kako je naveo, zahvaljujući podršci USAID-a obnovljeni su prekršajni sudovi u Srbiji, pa je u nekima od njih smanjen broj starih nerešenih predmeta za 80 odsto.

Pored toga, uvedena je eUprava u 83 opštine u Srbiji, pomogli smo da se izradi nacrt i sprovede prvi zakon o zaštiti uzbunjivača, kao i pružili podršku u ekonomskom sektoru, pogotovo malim preduzetnicima i privrednicima, istakao je on.

Izvor: Vlada sRbije

Ako ste propustili