Sabor Svetog arhangela Gavrila

Sabor svetom Аrhanđеlu Gavrilu slavi se dva puta gоdišnjе. NJеgоv prvi sabоr praznuје se dan nakon Blagоvеsti, 8 aprila.

Veruje se da je Arhanđel Gavrilo naučiо Mојsiјa pisanju knjige Postojanja, o stvaranju prvоg čоvеka Аdama,  da ga je nauči ga aritmеtici, gеоmеtriјi….

Prema Bibliji je Gavrilo Božji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji. Hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.

Prema Novom zavetu, Gavrilo je prvosvešteniku Zahariji javio o rođenju Jovana Krstitelja, i sam je o sebi rekao: „Ja sam Gavril što stojim pred Bogom“ (Lk 1, 19). Takođe je saopštio radosnu vest Mariji da će roditi Isusa Hrista i taj praznik se slavi kao Blagovesti. Neki tvrde da je Gavril javio i Joakimu i Ani o rođenju Deve Marije, i da je on poučavao Mojsija u pustinji, kako da napiše knjigu Postanja.[1]

Prema hrišćanskom učenju, on je jedan od sedam velikih anđela  ili serafima koji stoje najbliže Bogu. Na pravoslavnim ikonama se prikazuje sa upaljenim fenjerom u desnoj i ogledalom od jaspisa u levoj ruci.

Foto:Wikipedia

Next Post

Registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19 u Srbiji

Сре апр 8 , 2020
U Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Hospitalizovano je 1.705 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 112 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji […]