Sabor svetog arhangela Gavrila – „Ja sam Gavril što stojim pred Bogom“

Sabor svetom Аrhanđеlu Gavrilu slavi se dva puta gоdišnjе. NJеgоv prvi sabоr praznuје se dan nakon Blagоvеstima Prеsvеtој Bоgоrоdici, 8 aprila.

Veruje se da je Arhanđel Gavrilo naučiо Mојsiјa pisanju knjige Postojanja, o stvaranju prvоg čоvеka Аdama,  da ga je nauči ga aritmеtici, gеоmеtriјi….

Prema Bibliji je Gavrilo Božji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji. Hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.

Prema Novom zavetu, Gavrilo je prvosvešteniku Zahariji javio o rođenju Jovana Krstitelja, i sam je o sebi rekao: „Ja sam Gavril što stojim pred Bogom“ (Lk 1, 19). Takođe je saopštio radosnu vest Mariji da će roditi Isusa Hrista i taj praznik se slavi kao Blagovesti. Neki tvrde da je Gavril javio i Joakimu i Ani o rođenju Deve Marije, i da je on poučavao Mojsija u pustinji, kako da napiše knjigu Postanja.[1]

Prema hrišćanskom učenju, on je jedan od sedam velikih anđela  ili serafima koji stoje najbliže Bogu. Na pravoslavnim ikonama se prikazuje sa upaljenim fenjerom u desnoj i ogledalom od jaspisa u levoj ruci.

Foto:Wikipedia

Izvor:Beogradske vesti/Wikipedia

Ako ste propustili