Roknrol legenda Čak Beri preminuo je u svojoj 90.godini

Legendarni muzičar Čak Beri preminuo je u svome domu u Misuriju u svojoj 90.godini,saopštili su iz policije a prenose svetski mediji.

Jedan od pionira roknrola započeo je svoju karijeru početkom 1950.godine i do danas su ostali poznati neki od njegovih najvećih hitova kao to su:  „Maybellene“ (1955), „Roll Over Beethoven“ (1956), „Rock and Roll Music“ (1957) , „Johnny B. Goode“ (1958)…

Rođen je u porodici srednje klase u Sent Luisu .Za vreme srednje škole je odslužio zatvorsku kaznu od 1944. do 1947. zbog oružane pljačke. Nakon što je pušten na slobodu, oženio se i zaposlio. Početkom 1953. na njega su uticali gitarski rifovi bluz gitariste T-Boun Vokera, koje je on izvodio sa Džoni Džonson Triom. Do raspada je došlo kada je on otputovao u Čikago u maju 1955. i sreo Madi Votersa, koji mu je predložio da kontaktira Leonarda Česa iz Čes rekordsa. Sa Česom je snimio pesmu „Maybellene“ – Berijevu obradu kantri pesme „Ida Red“ – koja je prodana u više od milion primeraka, i dostigla prvo mesto na Bilbordovoj Ritam i bluz listi.

Beri je bio među prvim muzičarima koji su ušli u Rokenrol kuću slavnih na njenom otvaranju 1986.

https://www.youtube.com/watch?v=rVT65M4mRnM

 

Ako ste propustili