Roditelji povučena hrana za bebe

Preduzeće Medis Pharma d.o.o, kao distributer proizvoda Novalac Medis, saopštilo je danas da je preventivno povukao sa srpskog tržišta mlečnu hranu za odojčad Novalac C C, serija 45405. Rok za upotrebu te hrane za bebe je 23. septembar 2018, a proizvođač je UP Medi-Europa SA, poreklo Francuska.

Razlog za povlačenje je verovatno neadekvatan sadržaj estara masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi.Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posledice za zdravlje, savetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod Novalac C C, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018, a kupci mogu da vrate proizvod pomenute proizvodne serije u apoteku i biće im vraćen novac, saopštavaju iz Medis Pharma d.o.o.

Estri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja, te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mlečnim formulama za odojčad. Biljna ulja su, kao prisutna u mlečnim formulama za odojčad jer su najsličnija masnoći u majčinom mleku.

Prehrambena industrija, Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbednost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje , navedeno je u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili