Rešiti problem nelegalne gradnje u Novom Pazaru

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa narodnim poslanikom i bivšim glavnim muftijom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem o rešavanju problema nelegalne gradnje u Novom Pazaru.
Mihajlović je tom prilikom istakla da naša zemlja danas ima moderan i uređen sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje se dobijaju za svega nekoliko dana i da nema potrebe da bilo ko gradi bez dozvole.

To je, uostalom, potvrdila i Svetska banka, svrstavajući Srbiju u deset zemalja koje su sprovele najviše reformi na „Duing biznis listi“, naglasila je potpredsednik Vlade.

Na sastanku je zaključeno da rešavanju problema divlje gradnje treba pristupiti tako da se svima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o planiranju i izgradnji omogući da legalno grade, a kroz sprovođenje Zakona o ozakonjenju objekata rešavati problem bespravno podignutih objekata izgrađenih tokom protekle tri decenije.

U postupcima za ozakonjenje nelegalne gradnje, kakav je i slučaj objekata u vlasništvu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, jedan od uslova za ozakonjenje jeste rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Takođe, u rešavanju problema nelegalne gradnje u ovom gradu posebno treba voditi računa o zaštiti kulturnog nasleđa, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji infrastrukturnih projekata u Raškoj oblasti, posebno o unapređenju putne infrastrukture, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako ste propustili