Republika Koreja donirala pet ambulantnih vozila

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar prisustvovali su danas primopredaji donacije Republike Koreje u vidu pet ambulantnih vozila za hitnu medicinsku pomoć.

Republika Koreja obezbedila je 285.000 dolara za nabavku sanitetskih vozila za institucije zdravstvene zaštite na lokalnom nivou, u gradovima i opštinama pogođenim migrantskom krizom.

Po jedno vozilo biće upućeno u Sremsku Mitrovicu, Šid, Vranje, Beograd i Suboticu, što će biti korišćeno za pomoć migrantima na ruti kroz Srbiju, ali i za pomoć građanima Srbije kojima je ona neophodna.

Đorđević i Lončar su u Gradskom zavodu za hitnu medinsku pomoć sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Juom Dae Jongom potpisali Sporazum o saradnji na implementaciji projekta Humanitarna pomoć Republike Koreje migrantima u Srbiji 2017: „Potvrđivanje prijateljskih odnosa dveju zemalja“.

Lončar je, nakon potpisivanja ovog dokumenta, iskazao zahvalnost narodu Republike Koreje, ambasadoru Dae Jongu i ministru Đorđeviću, koji je doneo odluku o tome da se donirana vozila, osim za migrante na rutama, koriste i za pomoć građanima Srbije.

Veoma je važno, kako je objasnio, da ta vozila imaju dobru opremu jer to omogućava ekipama hitne pomoći da pruže blagovremenu pomoć.

Ministar je podsetio na to da su svi relevantni činioci iz sveta i Evrope koji se bave migrantima pohvalili ono što je Srbija uradila u zbrinjavanju migranata, istakavši da je ponosan i na ono što su po tom pitanju uradili zdravstveni radnici.

Đorđević je objasnio da su nova vozila hitne pomoći samo deo bespovratne pomoći Republike Koreje, na osnovu Sporazuma o bespovratnoj pomoći između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ambasade Republike Koreje u Srbiji, u ukupnom iznosu od 500.000 dolara.

Srbija i Republika Koreja su dve prijateljske zemlje koje se godinama uzajamno podržavaju i uvažavaju, ukazao je on i dodao da bez obzira na geografsku udaljenost korejski i srpski narod imaju dobru nameru i želju da pomognu svakome kome je to potrebno.

Ministar je, podvukavši da se podrška Ambasade Republike Koreje u Srbiji ne može meriti novcem, izrazio zahvalnost na značajnoj donaciji ove ambasade koja će doprineti boljem i efikasnijem funkcionisanju primarne zdravstvene zaštite.

Vlada Srbije će ostati posvećena pružanju kontinuirane i sistemske podrške ranjivim kategorijama i nastaviće da vodi računa o svakom detetu, ženi i muškarcu kojima su potrebni pomoć i podrška bez obzira na to odakle dolaze.

Dae Jong je pohvalio posvećenost Vlade Srbije u pružanju pomoći migrantima, i podvukao da je Republika Koreja odlučna u tome da doprinese tim naporima.

Ambasador je podsetio na to da je Republika Koreja do sada Srbiji donirala 1,5 miliona dolara.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili