Registrovano ukupno 5 potvrđenih slučajeva COVID 19

Foto:ilustracija/pixabay

U Republici Srbiji je do 18 časova 10. marta 2020. godine registrovano ukupno 5 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 18 časova 10. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 117 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 10.03.2020. godine testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlengo, Kastelđerundo, Kastiljone D’Ada, Kodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Infekcija novim koronavirusom (COVID-19) – aktuelna epidemiološka situacija u ostalim zemljama (do 10.03.2020. u 8 časova)
U svetu su prijavljena ukupno 114.243 obolela od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19), uključujući 4023 smrtna ishoda. Slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 102 zemalje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

U Evropi je registrovano 15.381 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i 536 smrtnh ishoda (464 u Italiji, 30 u Francuskoj, 28 u Španiji, pet u Ujedinjenom Kraljevstvu, tri u Holandiji, po dva u Švajcarskoj, Nemačkoj i San Marinu).

Izvor: COVID-19.rs

Next Post

U Srbiji dvanaest osoba zaraženo koronavirusom

Сре мар 11 , 2020
Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Srbiji do 8 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID-19. U saopštenju se navodi da je danas, 11. marta, do 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od […]