Registar obolelih od retkih bolesti do kraja godine

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Ferenc Vicko izjavio je danas da je među najznačajnijim planovima tog ministarstva u ovoj godini formiranje Nacionalnog registra obolelih od retkih bolesti.

Vicko je na konferenciji za novinare naveo da je taj zadatak poveren Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, i izrazio očekivanje da će pomenuti registar biti oformljen do kraja godine.

Prema njegovim rečima, dijagnostika, lečenje i nega obolelih od retkih bolesti izuzetno su skupi, zbog čega će budžetski fond za te bolesti za 2017. godinu iznositi 1,1 milijardu dinara, što je 50 odsto više nego prošle godine, a 10 puta više nego 2012. godine, kada je Fond oformljen.

On je najavio da će Ministarstvo zdravlja i dalje raditi na proširenju indikacionog polja retkih bolesti, i objasnio da je krajnji cilj da svi pacijenti u Srbiji koji boluju od retkih bolesti budu obuhvaćeni tim fondom.

Državni sekretar je takođe ukazao na neophodnost nacionalne strategije za borbu protiv retkih bolesti, a za izradu tog dokumenta oformljena je posebna radna grupa.

Vicko je naveo da je tom strategijom obuhvaćeno i formiranje Kancelarije za retke bolesti pri Ministarstvu zdravlja, koja bi trebalo da skuplja sve informacije iz centara za retke bolesti, u cilju adekvatnog informisanja građana o mogućnostima lečenja, dijagnostike i slično.

Želimo da ukažemo na potrebu za dodatnom saradnjom sa socijalnom zaštitom, s obzirom na to da neki pacijenti zahtevaju posebnu i sveobuhvatnu negu, koja podrazumeva interministarsku saradnju između socijalne i zdravstvene zaštite, poručio je on.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili