Razvoj novih oblasti saradnje Srbije i Kine

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni direktor Sektora za konzularne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova NR Kine Guo Šao Čun izrazili su danas očekivanje da će konzularni odnosi i ubuduće pratiti i pomagati trend razvoja političke i ekonomske saradnje.

Tokom susreta je konstatovano da Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za građane dveju zemalja, koji je stupio na snagu 15. januara ove godine, predstavlja još jednu potvrdu strateških odnosa i otvara mogućnost za dalje unapređenje svih oblika dosadašnje i razvoj novih oblasti saradnje.

Pored sastanka koji je delegacija Ministarstva spoljnih poslova NR Kine imala sa Dačićem, u Ministarstvu su danas održane i konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Kine na nivou pomoćnika ministara za konzularne poslove.

Ustanovljena je praksa naizmeničnog održavanja konzularnih konsultacija na godišnjem nivou u cilju daljeg unapređenja saradnje i redovne razmene iskustava u konzularnoj oblasti, posebno u vezi sa pružanjem konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama.

Takođe, konstatovana je potreba orijentacije na modernizaciju konzularnog rada i stalnog podizanja kvaliteta konzularne zaštite i usluga.

Konzularni odnosi i saradnja Srbije i Kine ocenjeni su pozitivno.

Konzularne konsultacije su bile sadržajne i u duhu prijateljskih odnosa, a izražena je obostrana spremnost za dalje unapređenje konzularne saradnje dveju zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.‎

Foto: mod.gov.rs

Ako ste propustili