Radovi na Koridoru 10 neće sve biti završeno do kraja ove godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su radovi na Koridoru 10 pri kraju, ali da najverovatnije neće sve biti završeno do kraja ove godine.

Mihajlović je, nakon sastanka sa vršiocima dužnosti direktora preduzeća „Koridori Srbije“ i „Putevi Srbije“ – Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom, na kojem je bilo reči o izvođenju radova na koridorima 10 i 11, objasnila da su na probijanje rokova uticali razni faktori.

Ona je navela da očekuje izveštaj o tome, a naročito o okolnostima koje nisu bile objektivne, i zatražila od sagovornika preciznu dinamiku za sve deonice na koridorima 10 i 11.

Mihajlović je istakla da će nakon toga, u narednih sedam do deset dana, videti kakva će biti odluka „Koridora Srbije“ za kritične deonice na Koridoru 10, poput tunela Predejane.

Prema njenim rečima, sastanci sa direktorima ovih preduzeća održavaće se najmanje jedanput mesečno, jer ne može da se radi bez stalne koordinacije „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“, kao i Vlade i resornog ministarstva.

Ona je u obraćanju novinarima naglasila da će radovi na izgradnji novog Žeželjevog mosta na Dunavu u Novom Sadu biti potpuno završeni krajem oktobra ili početkom novembra.

Mihajlović je najavila da će evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, zajedno sa njom, obići radove na izgradnji tog mosta, koji je strateški važan, s obzirom na to da je deo pruge Beograd–Budimpešta, a namenjen je i za drumski saobraćaj i bicikliste.

Prema njenim rečima, u Trstu, 12. jula, biće održan sastanak zemalja zapadnog Balkana, gde će Srbija zauzimati centralno mesto.

Naš interes jeste da svi infrastrukturni projekti budu aktivni, a to su autoput Niš–Merdare–Priština, pruga Niš–Dimitrovgrad i putni Koridor 11 za povezivanje sa Crnom Gorom, dodala je Mihajlović.

Ona je takođe prenela da je Srbija pripremila sve što je potrebno za pregovaračka poglavlja 14 i 21, koja se odnose na oblast saobraćaja.

Takođe, Mihajlović je najavila da će evropski komesar Han tokom predstojeće posete potpisati sporazum, vredan 96 miliona evra, sa ministrom bez portfelja zaduženim za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Deo tog sporazuma, kako je napomenula, odnosiće se na infrastrukturu za bezbednost saobraćaja i deo novca za socijalnu inkluziju Roma.

Babić je u obraćanju medijima ocenio da su sastanci sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i dnevna komunikacija, neophodni kako bi se u najkraćem roku prevazišli problemi na oba kraka Koridora 10.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili