Radmilova kuća – Muzej Mladenovca

Muzej Mladenovca osnovan je 1982. godine, i nalazi se u sastavu Muzeja grada Beograda. Zgrada muzeja sagrađena je 1925.godine i pripadala je Radmilu Đorđeviću, sin Cvetka Đorđevića, jednog od prvih mladenovačkih trgovaca.

Radmilo Đorđević je voleo da provodi vreme u kafani,pa je nakon par godina izgubio kuću na kocki. Kuća je pripala advokatu Steki Popoviću koji je kuću izdavao jer je on živeo u Beogradu. U godinama pred Drugi svetski rat u kući su živeli preduzetnici koji su otkupljivali perje.

Nakon okupacije Nemačke,1941.godine, preduzetnici koji su živeli u toj kući su uhapšeni jer su Jevreji i o njihovoj sudbini se nakon hapšenja ništa ne zna. U toku okupacije u kući su živeli Nemački oficiri.

Posle oslobođenja u kući je bio smešten prvi tuberkulozni dispanzer dr Rusa dok nije sagrađen novi.

U Muzej Mladenovca pretvoren je 1982.godine koji je radio do 2009.godine. Ponovo je otvoren 2.avgusta 2018.godine nakon rekonstrukcije.

 

Next Post

Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе u Mladenovcu

Сре дец 5 , 2018
Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе u Mladenovcu započeta je sa gradnjom 1908. a završena 1910/11. godine. Inicijator za izgradnju crkve bio je Jеrеj Milan Аrsić koji je 1902.godine iz Valjeva došao u Mladenovac .Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе izgrađena je po projektu arhitekte Grgura Milovanovića. Crkva je nakon izgradnje nije bila osvećena jer […]