Racionalizacijom prostora u školama

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavili su danas Akcioni plan za optimizaciju i racionalizaciju mreže školskih i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda.

Šarčević je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, ukazao na to da aktuelna mreža škola datira iz perioda komunizma, a da je u međuvremenu došlo do promena potreba, od predškolskog do visokog obrazovanja.

On je naveo da, s obzirom na to da je Beograd velika samouprava, ima mnogo prostora za to da se nakon više decenija sagleda kakvi su školski resursi.

Uradili smo dobar program, koji sada služi kao primer drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Na prvom mestu je bezbednost dece mlađeg uzrasta i najbolje rešenje za obezbeđivanje kapaciteta za predškolce jeste u blizini mesta stanovanja, tako da smo u školama koje imaju najviše slobodnog prostora obezbedili i deo za predškolsku nastavu, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, ovaj program nije konačan, već predstavlja prvi presek stanja, s obzirom na to da se pravi plan upisa za srednje obrazovanje i niz drugih novina koje donosi novi zakon.

Šarčević je dodao i da će doći do prirodnog spajanja škola, čime će se dobiti i bolji menadžmenti.

Mali je istakao da je ovaj projekat, na kojem se zajedno sa Ministarstvom prosvete temeljno radilo nekoliko meseci, jedan od najvažnijih za Beograd.

On je objasnio da su najvažiji problem koji treba rešiti nedostajuća mesta u predškolskim ustanovama u Beogradu, uz napomenu da će se optimizacijom i racionalizacijom prostora u školama dobiti 1.835 novih mesta za mališane.

Ako se ima u vidu da je na prioritetnoj listi čekanja pet hiljada dece, na ovaj način će se rešiti problem za njih približno 40 odsto. Siguran sam da će Beograd biti primer drugim lokalnim samoupravama jer se na ovaj način na prvom mestu štedi novac, ukazao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da će se tako dobiti 350 novih mesta za decu u Novom Beogradu, 200 mesta na Savskom vencu, gde će se u potpunosti ukinuti lista čekanja, a čak 700 mesta u Zemunu, koji takođe ostaje bez liste čekanja.

Takođe, on je napomenuo da će u Rakovici svoje mesto u novom prostoru naći 210 dece, na Zvezdari 300 i na Paliluli 75.

Ovo je primer odgovornosti prema građanima. Projekat je u toku, tačnije mreža predstavlja prvi presek. Posredstvom Sekretarijata za investicije analiziraćemo koliko će koštati adaptacija školskih objekata i pretvaranje dela prostora u vrtiće, tako da se očekuje da realizacija počne ove godine, najavio je Mali.

Grad Beograd će, kako je istakao, nastaviti i saradnju sa privatnim vrtićima na proširenju njihovih kapaciteta, ali i graditi nove vratiće, kako u Beogradu više ne bi bilo nedostajućih mesta u predškolskim ustanovama.

On je iskazao zahvalnost ministru prosvete i njegovom timu na tome što je pokazano da problemi mogu da se rešavaju zajedničkim snagama.

Prema preliminarnim analizama, optimizacija ne bi trebalo da košta više od 250 miliona do 300 miliona dinara, dok se uštede kreću i do 15 miliona evra, koliko bi trebalo da bude uloženo u izgradnju novih vrtića.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili