Puštena u rad fabrika vode za piće u selu Šalinac

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman pustili su danas u rad postrojenje za prečišćavanje vode za piće u selu Šalinac kod Smedereva.

Mihajlović je istakla da će, zahvaljujući ovoj investiciji vrednoj 3,2 miliona evra, koja je realizovana donacijom Vlade Nemačke i kreditom KfW banke, više od 25.000 žitelja ovog kraja dobiti čistu i zdravu vodu za piće, što je za njih od najveće važnosti.

Nebriga o zdravlju našeg stanovništva mora da prestane i naša deca moraju da piju kvalitetnu vodu, poručila je ona, ukazavši i na to da Vlada Srbije ulaže gotovo 20 miliona evra u vodosnabdevanje kako bi u naredne tri godine više od 500.000 građana dobilo čistu i zdravu vodu.

Ona je naglasila da će ove godine biti završene fabrike vode u Vršcu i Užicu, dok će u naredne tri godine, u saradnji sa nemačkim partnerom, nova postrojenja za preradu vode dobiti i Aleksinac, Pirot, Kikinda, Sombor i Vrbas.

Uprkos globalnoj nestašici vode za piće, Srbija mora da sačuva svoja izvorišta i mora da ostane jedna od retkih zemalja u kojoj će svi građani imati pristup zdravoj vodi. To jeste jedan od zadataka naše vlade, istakla je Mihajlović.

Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović iskazala je zahvalnost vladama Srbije i Nemačke, kao i KfW banci, istakavši da je na mestu na kojem je prošle godine bila ledina sada otvorena fabrika, na zadovoljstvo svih onih koji će koristiti zdravu pijaću vodu.

Ambasador Ditman je izrazio zadovoljstvo jer su radovi na izgradnji ovog postrojenja završeni u roku, podsetivši na to da su od 2000. godine do danas kroz nemačku razvojnu pomoć realizovani projekti u vrednosti od 1,6 milijardi evra, od čega je za projekte vodosnabdevanja izdvojeno više od 230 miliona evra.

Otvaranje ove fabrike predstavlja primer dobre bilateralne saradnje dveju zemalja i znak da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, zaključio je Ditman.

Izgradnjom ove fabrike rešen je problem vode za piće za sela Šainac, Radinac, Lipe i Vranovo, a pri kraju su radovi u ostalim selima smederevske opštine u kojima se menjaju stare azbestne cevi.

Ukupno ulaganje u vodosnabdevanje u Smederevu i okolini iznosi 6,2 miliona evra, a 94 odsto radova je završeno.

Ukupna vrednost projekata koji se realizuju uz pomoć Vlade Nemačke i razvojne banke KfW je 198 miliona evra, a samo u vodosnabdevanje je uloženo 82 miliona evra.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili