Prvo stalno pozorište u Beogradu – Teatar na Đumruku

Teatar na Đumruku ( Pozorište na carini ) je prvo stalno pozorište u Beogradu, radilo je tokom 1841. i 1842. godine, u blizini današnjeg Savskog pristaništa Luke Beograd. Pozorište je otvoreno 4. decembra 1841.godine delom Jovana Sterije Popovića „Smrt Stefana Dečanskog“.

U početku,tačnije,od 4.decembra pa do 25.februara 1842.godine glumačka postava u prvom stalnom pozorištu bili su amateri , da bi nakon raspisanog konkursa za profesionalne glumce 26.februara bila odigrana i prva profesionalna predstava „Miloš Obilić“ – Jovan Sterija Popović.

Tako je sa prvom odigranom profesionalnom glumačkom postavom Teatar na Đumruku postao prvo profesionalno pozorište u Srbiji.

Krajem avgusta 1942.godine za vreme bune ustavobranitelja, pozorište je prestalo da radi.

ĐUMRUK

Đumruk ( turski) u prevodu znači carina koja se nalazila ispod Saborne crkve ili tačnije uz desnu obalu Save u 19.veku. Svi koji su hteli da uđu u Beograd morali su da prođu kroz nju jer je druga strana pripadala austro ugarskoj početkom 19.veka. Đumruk više nepostoji od 1944.godine kada su ga savezničke snage ,prilikom bombardovanja Beograda, totalno uništile.

Foto:wikipedia

Next Post

Grad Palma de Majorka više ne postoji

Нед дец 4 , 2016
Grad Palma de Majorka, ostrvo Mediteranskog turizma,više ne postoji pod istim imenom i zove se sada samo Palma. Ovo je treći put za deset godina da Palma menja ime. Regionalni parlament je ove nedelje izglasao da se gradu promeni ime jer je „de Majorka“ zaostavština španske centralističke prošlosti Većina stanovništva grada […]