Prvi voz preko Žeželjovog mosta posle 19.godina

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas da je Žeželjev most simbol vizije kojoj Srbija teži, a to je da bude moderna, razvijena država, povezana sa susedima i buduća članica Evropske unije.

Mihajlović je, zajedno sa komesarom EU za transport Violetom Bulc, pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, prešla prvim vozom preko Žeželjevog mosta i obišla gradilište na kojem se odvijaju završni radovi pre puštanja železničkog saobraćaja početkom aprila.

Ona je istakla da su predstavnici Vlade Srbije, pokrajinske vlade i delegacije Evropske unije svake nedelje bili na ovom gradilištu kako bi proverili kako napreduju radovi, i danas može da se najavi da početkom aprila kreće železnički saobraćaj preko mosta.

Mihajlović je dodala da mostovi ne samo da spajaju ljude, već i pokazuju to šta je sve jedna država u mogućnosti da uradi, podsetivši na to da se ovaj most nalazi na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Srbija vidi sebe kao centralnu zemlju Zapadnog Balkana, koja želi da bude bolje povezana sa svojim susedima i na putu ka Evropskoj uniji.

Sve što radimo kao Vlada, radimo za naše građane, i infrastruktura koju gradimo, i povezivanje sa susedima, i sve što činimo da Srbija bude moderna i razvijena zemlja, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata u Vojvodini, tekućih i planiranih, uključujući drumski, železnički i vodni saobraćaj, približno dve milijarde evra.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc rekla je da je danas poseban trenutak, podsetivši na to da je pre godinu dana, zajedno sa Mihajlović, bila na ovom gradilištu.

Tada smo se dogovorile da ćemo se za godinu dana ponovo naći na istom mestu, kad most bude završen. I Srbija je ispoštovala sve što je dogovoreno, rekla je ona, ocenivši da ovaj most ne povezuje samo dve strane reke, nego je i simbol povezivanja sa Evropskom unijom.

To je jasna poruka da se Zapadni Balkan nalazi na istoj mapi sa EU i da je na Srbiji i ostalim zemljama regiona da odluče kojom brzinom žele da uđu u EU, rekla je Bulc i uputila poziv da se iskoriste prednosti povezivanja sa najvećom ekonomijom sveta.

Mirović je izrazio očekivanje da će, posle puštanja železničkog saobraćaja, u narednih nekoliko meseci biti pušten i drumski saobraćaj.

On je naglasio da je, od kada postoji dobra koordinacija između republičke i pokrajinske vlade i Delegacije EU, projekat počeo uspešno da se privodi kraju, bez finansijskih i tehničkih problema koji su postojali u prošlosti.

Mirović je iskazao zahvalnost na velikoj podršci pokrajinske i republičke vlade za realizaciju projekta kojim će most, srušen pre 19 godina u bombardovanju, biti obnovljen, i dodao da Novi Sad zaslužuje da dobije i nove mostove na Dunavu.

U vozu koji je putovao od železničke stanice u Novom Sadu do stanice u Petrovaradinu bili su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predstavnici srpskih železnica, izvođača – španske kompanije „Azvi“, ruskog „RŽD internešenela“ i drugih učesnika u projektu.

Pre obilaska Žeželjevog mosta, Mihajlović i Bulc su u Vladi Srbije razgovarale o infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, posebno projektima koji su deo Agende povezivanja, kao i o planovima Beograda kao sedišta Transportne zajednice Zapadnog Balkana.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili