Prvi radio prenos beogradske utakmice i derbija

Prvi radio prenos utakmice odigrao se 7.04.1929.godine i prenosila se prvenstvena utakmica između BSK-a i Jugoslavije. Ovo je bio 50 susret između BSK i Jugoslavije. Od 1918.godine BSK je do te utakmice imao 24 pobeda nad Jugoslavijiom, a Jugoslavija 18 pobeda i 7 puta su igrali nerešeno.

Igrači BSK-a su se bunili i tražili su odlaganje utakmice zbog lošeg vremena,snega i kiše, koje je zahvatilo Beograd. Dok sa druge strane fudbaleri Jugoslavije su tražili da se utakmica odigra što će se ispostaviti kao njihova velika greška. Konačnu odluku dao je sudija koji je rekao da se utakmica igra.

Interesantno je da su BSK-ovci bili uvereni da se utakmica neće,pa je Arsenijević ostao kući da uči,a kada su videli da će se utakmica igrati poslali su auto po njega. BSK je počeo utakmicu bez Arsenijevića koji se pojavio na terenu nekih desetak minuta od početka . Zaposleni na blagajnama nisu došli na posao jer su očekivali da se utakmica neće igrati ,pa su svi koji su došli ,ponadali se da će besplatno gledaju utakmicu. Međutim, kada su došli blagajnici svi su proterani sa stadiona na kapije kako bi kupili karte.

Utakmica je počela u 3:45 minuta i igrala se na stadionu Jugoslavije ( gde se danas nalazi stadion „Rajko Mitić – Marakana). Čast da izveštava sa prvog prenosa jednog sportskog događaja preko radija imao je Rade Stoilović. Teren je bio blatnjav i prekriven snegom,a derbi je pratilo preko 3000 gledalaca.

Dominantan BSK je pobedio Jugoslaviju sa nestvarnih 7:1 ( 3:1).

Jugoslavija: Šer, Ivković, Popović, DImitrijević,Petrović,Đurić, Dobrijević, Luburić, Hrnjiček,Virić i Kumanuli

BSK: Stojanović, Tošić, Dragićević, Arsenijević, Marinković, Đorević , Tirnanić, B.Marjanović, N.Marjanović, Vujadinović i Najdanović

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili