Prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu – Ubistvo ambasadora u Beogradu

Prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu odigarao se 9.marta 1983.godine u samom centru glavnog grada.

Oko 11 časova na uglu Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije dvojca jermenskih državljana ,23-godišnji Haručion Krikor Levonijan i 21-godišnji Rafi Aleksander El Bekijan,sačekali su na semaforu „mercedes“ u kome se nalazio turski ambasador Galipa Balkara. Kada vozilo stalo pucali su na ambasadora i njegovog vozača.

Nakon ispaljenih nekoliko hitaca pokušali su da pobegnu ali su prisutni beograđani pokušali da ih zadrže. Levonijana je pokušao da zadrži penzionisani pukovnik Slobodan Brajović i Milivoje Nikolić. Međutim,nisu uspeli da ga zadrže pa se kada se otrgao ispalio dva hica u pukovnika Brajovića. Jedna metak je pogodio pukovnika a drugi prolaznicu Zoricu Zolotić. Pukovnik je bio teško ranjen i doživotno paralizovan.

Za drugim teroristom ,El Bekijanom,su potrčali student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski. Terorista je pucao i usmrtio studenta Milivojevića.

U blizini su se nalazila dvojca milicionare koji su pripucali na teroriste pa je Levonijan bio pogođen. El Bekijan je bežao Bulevarom revolucije  u jednom trenutku se okrenuo i ispalio hitac i tada je pogodio Željka Milivojevića. Uspeo je El Bekijan da stigne do Novog Sada gde je i uhapšen.

Ambasador Balkar umro je dva dana posle atentata.

Teroristi su bili članovi jermenske organizacije u Libanu -ASALA.

Suđenje teroristima su pratile brojne kontraverze poput trećeg atentatora koji je obezbedio oružje i logistiku ali nikada nije rasvetljeno o kome se tačno radilo. Takođe, lekar veštak dr Snežana Veljković u svom nalazu tokom obdukcije tela Željka Milivojevića napisala da je zrno izvađeno bilo kalibra sedam milimetara. Advokati odbrane su iskoristili nalaz obdukcije i rekli da su njihovi klijenti pucali iz pištolja španske marke „astra“ kalibra devet milimetara.Veštak dr.Snežana Veljković je kasnije izjavila da je pogrešila.

Obojca su osuđena na smrt 9.marta 1984.godine ali je potom iz humanitarnih razloga i mladosti počinitelja preinačena na 20 godina zatvora. Nakon nekoliko godina provedenih u Sremskoj Mitrovici atentatori su prebačeni u Liban.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili