Prvi čovek koji je osuđen na osnovu DNK dokaza

Kolin Pičfork je prva osoba koja je osuđena na osnovu DNK dokaza zbog ubistva dve devojčice u Narborou 1983. i 1986.godine.

1983, Linda Men ( prva žrtva ), 15-godišnja devojčica je silovana i zadavljena. Sperma koja je nađena na njenom telu je utvrđena da pripada osobi sa krvnom grupom A i profilom enzima koji pripadaju svega 10% ukupnog muškog stanovništva.

1986, Don Ešvort ( druga žrtva ), 15-godišnja devojčica je pronađena silovana i zadavljena u istom regionu kao i prva. Osim sa poklapanjem načina ubistva, poklapanja su takođe dale analize na osnovu tragova sperme.

Glavni osumnjičeni u početku je bio lokalni dečak, Ričard Bukland, koji je otkrio mesto na kojem se nalazilo telo Ešvortove, i priznao delo pod pritiskom tokom intervjua, ali nije priznao prvo ubistvo.

Alek Džefris, sa Univerziteta Lester, je razvio metode za dobijanje DNK-a profila zajedno sa Piterom Gilom i Dejvom Veretom iz službe za sudsko veštačenje.

Policija je uradila DNK identifikaciju i pronašla da dečakov DNK profil ne odgovara onom dobijenom nakon analize sperme, i Bukland je postao prvi koji je proglašen nevinikm zahvaljujući DNK identifikaciji.

Lajkesteršska policija i služba sudskog veštačenja su testirali oko 5000 lokalnih muškaraca koji su dobrovoljno dali uzorke krvi i pljuvačke. Ovo je rađeno oko 6 meseci i nikakvi pozitivni rezultati nisu pronađeni.

Kolega Iana Kelija je načuo u kancelariji jednog dana kako se Keli hvalio da je išao na dobrovoljno testiranje umesto svog prijatelja Kolin Pičforka. Pičfork, lokalni pekar, je uhapšen i uzorcu njegove krvi i pljuvačke su odgovarali uzorcima nađenim na telima ubijenih devojčica. Pičfork je nađen krivim i osuđen na doživotno služenje kazne. On je i dalje u zatvoru.

Od tada, DNK identifikacija i DNK analiza se intenzivno koriste u sudskom veštačenju.

Izvor: wikipedia

Foto: Leicestershire Police

Ako ste propustili