Prvi bicikli u Beogradu

Prvo srpsko velosipedsko društvo ( biciklističko društvo) osnovano je 23. decembra 1884. u Beogradu u nekadašnjoj kafani „Hajduk Veljko“. Za prvog predsednika izabran je Milorad Terzibašić. Osnivači su bili: Đorđe Vajfert, vajar Đoka Jovanović, lekar Đorđe Nešić …

Godinu dana nakon osnivanja društva izgrađen je prvi veledrom kružna staza za vožnju velosipeda ( prva biciklistička staza). Staza se nalazila na mestu gde je danas Dom Vojske ( Ratnički dom) u Beogradu.

Najbolji velosipedista u Beogradu je bio doktor Đorđe Nešić koji je i u Moskvi 1897. godine pobedi na trkama. U trci on je ubedljivo ostavio iza sebe i svetskog šampiona. Doktor Nešić je i prvi organizovao moto trku u Srbiji 1909. godine gde je početak trke bio u Nišu, a cilj u Beogradu.

Milorad Terzibašić je 8. januara 1887. pokrenuo izdavanje mesečnog lista „Velosipedski list“ što je bio prvi sportski list u Srbiji.

Prvo biciklističko prvenstvo Beograda održano je 2. juna 1896. na stazi od 14 km.

Prvo biciklističko prvenstvo Srbije organizovano je 5. oktobra 1897. na stazi od 92 km Beograd – Smederevo – Beograd. Startovalo je 10 biciklista.

Foto: Ilustracija/ Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili