Prve sličice fudbalera u Beogradu i to za Montevideo radila je Fabrika leda

U nekadašnjem Beogradu, sa početka 20.veka,počele su da se otvaraju razne privatne radnje i fabrike pa je jedna od njih bila i fabrika leda „Šonda“ u ulici Cara Uroša 62-70.

Fabrika leda „Šonda“,koja je bila poznata i po proivodnji kakaоa, čоkоlade, keksa, kvasca, nastala je 1902.godine na porodičnom imanju grka Konstantina Koste Šonde koji je i sam osnovao fabriku. Ovo nije bila jedina fabrika leda u nekadašnjem Beogradu tu su bile i još pet fabrika leda: pivare Ignjata Bajlоnija, Đоrđa Vajferta i Jagоdinska pivara;,fabrika Кlaničnоg društva iz Beоgrada,АD za fabrikaciju leda Zagreb – filijala Beоgrad.

Konstantin Kosta Šonda imao je radnju u Dubrovačkoj ulici,pa je i prva čokolada došla upravo iz njegove radnje 1897.godine pod nazivom  „čokolada sa mlekom Olga.“

Kada je Konstantin Kosta Šonda preminuo rukovođenjem fabrikom preuzeo je njegov sin Mihajlo koji se našao kao najsposobniji pored njegova dva brata. Njegov smisao za biznis prepoznat je na razne načine ali je jedan ostao upamćen. Kada se održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu u Montevideu on je u čokoladice počeo da pakuje sličice od fudbalera.

Sve fabrike leda u to vreme su snabdevale ledom u ranim jutarnjim satima sve kafane i hotele i to pomoću konjske zaprege.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili