Prva žena atentator u Srbiji – Jelena Ilka Marković

Jelena Ilka Marković,supruga pukovnika Jevrema Markovića, je 11.oktobra 1882.godine pokušala atentat na Milana Obrenovića.

Pukovnik Jevrem Marković,brat Svetozara Markovića,streljan je maju  1878.godine u Aranđelovcu zbog učešća u Topolskoj buni. Milan Obrenović je zbog pokušaja njegovog svrgavanja i dovođenja na vlast Petra Karađorđevića naredio streljanje svih pobunjenika.

Nisu postojali dokazi koji bi ga doveli u vezu sa svrgavanjem Milana Obrenovića ali su neki svedočili da je navodno rekao „Raditе vi kakо znatе, a јa ću јеdnоg dana s mојоm vојskоm da prоglasim Pеtra za knеza i, dоk dоđеm dо Čеstоbrоdicе, vlada i knеz ćе prеplivati Savu. Аkо оd tоga ništa nе budе, svојim ću rеvоlvеrоm ubiti knеza, gdе gоd sе sukоbim s njim.“

Tokom suđenja Jevremu nisu bile dozvoljene posete pa ni njegovoj ženi Ilki nije bilo dozvoljeno da ga vidi. Pre streljanja bio je vezan za kolac kraj iskopanog groba. Kada su pucali na njega izvukao je kolac iz zemlje i krenuo prema strejačkom vodu. Vojnici su ga savladali i bacili u grob i nastavili da pucaju. Tog dana streljano je još šest pobunjenika.

Ilka je slala pisma svim važnim i ne važnim činovnicima kao i samom kralju Milanu da joj se odobri da telo muža prenese u Jagodinu. Odobrenje je dobila tek četiri godine kasnije ali da se telo prenese u tajnosti,tokom noći. Kada ga je pokopala u Jagodini rekla je:

„Кad vеć nisi srеćan da imaš sina, јa ću tе оsvеtiti.“

Osvetu je planirala neko vreme. Preselila se u Beograd i redovno posećivala Sabornu crkvu kako bi se crkveno sveštenstvo i ljudi navikli na nju.

Kada se kralj Milan Obrenović sa kraljicom Natalijom vratio parobrodom sa puta 11.oktobra 1882.godine krenuo je u Sabornu crkvu. Kada je ušao u crkvu prišla mu je Ilka,izvukla pištolj i pucala u Milana. Milan u prvi mah nije znao šta se događa ali je brzom reakcijom jednog majora sprečen i drugi pucanj Ilke,razoružavši je.

Metak je kraj svog puta našao u zidu Saborne crkve. Ilka je uhapšena kao i nekoliko njenih bliskih prijatelja ali je samo Lena Knićanin dovedena u vezu sa atentatom jer je tokom ispitivanja priznala da je znala za Ilkine namere. Jelena Ilka Marković je osuđena na smrt 12.aprila 1883.godine. Kralj Milan Obrenović je pomilovao i dobila je 20.godina zatvora u Požarevcu.

Nađena je mrtva 29.maja 1883.godine zadavljena peškirom a službeno je zapisano samoubistvo. Javnost a i šire niko nije verovao u zvaničnu verziju već se smatra da je ubijena.

Lena Knićanin nije proglašena krivom ali je tokom suđenja u februaru 1883.godine nađena obešena na Kalemegdanu kod crkve svete Ružice pod čudnim okolnostima i ako je zvanična verzija bila samoubistvo.

Pištolj kojim je pokušala ubistvo kralja Milana pripadao je njenom mužu koji je dobila sa njegovim stvarima nakon što je pogubljen. Metak koji je promašio kralja Milana je uzeo sam kralj Milan i tražio da mu naprave iglu za kravatu na kome će biti ovaj metak i čuva se i danas u Muzeju grada Beograda.

Ovaj pokušaj ubistva kralja Milana Obrenovića ostaje upamćen kao Ilkin atentat.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili