Prva srpska žrtva u Prvom svetskom ratu u Beogradu

Prva žrtva u Prvom svetskom ratu stradala je u Beogradu. Dečak od 16.godina Dušan I.Đonović bio je učenik Kraljevske trgovačke akademije.

Napad na Beograd u noć izmеđu 28. i 29. jula 1914. gоdinе. Beograd se branio duž Save i Dunava,a jedna od ključnih mesta je bila i Savamala. Beograd su branili žandarmerija,vojska i civili,pa čak i deca. Jedan od dece koji je stao da brani Beograd je i šesnaestogodišnji Dušan Đonović  učenik drugog razreda Kraljevske trgovačke akademije koji bio među četnicima vojvode Jovana Babunskog.

Dušan je poginuo u Savamali ,u jednom od naleta austrougara nakon što su branioci Beograda srušili stari železnički most.

Povodom obeležavanja devet decenija od početka Prvog svetskog rata, 2004. godine, Dušanu je postavljena spomen-ploča u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu.

[su_box title=“Prva srpska žrtva“ style=“noise“ box_color=“#281f1d“ title_color=“#1d1919″]„Dušan Đonović Prva žrtva u našem velikom ratu Večeras, oko ponoći, navršiće se osam dana kako su prvi austrijski meci nadrli na našu zemlju i od kako je počeo veliki rat za slobodu i nezavisnost Srpskog Naroda. U toj znamenitoj noći kao prva žrtva pao je mladi dobrovoljac Dušan Đonović, činovnik Železničke direkcije i četnik u četi vojvode Jovana Babunskog. Dušan Đonović, primorac po rođenju, brat Jovana Đonovića, koji se istakao u crnogorskom omladinskom pokretu. Čim je Austrija nagovestila rat, Dušan Đonović je prihvatio pušku i stupio u dobrovoljce. On je znao da se za istu stvar Srpski Narod na celom svome prostranstvu pao je pogođen austrijskim metkom na obali Save, braneći slobodu Beograda, onako isto slatko kao da su ga izrešetali kuršumi pod Lovćenom. Bog da prosti njegovu Junačku dušu!” — Čitulja Dušana Đonovića, prve žrtve Prvog svetskog rata (22.jul 1914, „Politika“)[/su_box]

Foto:Ilustracija/Wikipedia

Next Post

Natalijina ramonda je simbol Dana primirja,a osmislio je...

Пон нов 5 , 2018
Natalijina ramonda je simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu koji se slavi 11.novembra. Cvet koji se nosi u Srbiji za Dan primirja potekla je od direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Idejno rešenje je urađeno sa Aleksandrom Ristićem . Prvi put je simbol Dana primirja Natalijina ramonda sa crno-zelenom trakom […]

Ako ste propustili