Prva izložba karikatura u Beogradu

Prva izložba karikatura u Beogradu otvorena je 18.05.1924.godine. Izložba je bila postavljena u Drugoj Muškoj Gimnaziji,današnja Prva beogradska gimnazija i bila je otvorena do 1.juna 1924.godine

Izložbu je otvorio Rista Odavić načelnik Umetničkog odeljenja u Ministarstvu prosvete,koji je na to mesto došao nakon što se penzionisao Branislav Nušić.

Karikature su izložili mnogi poznati karikaturisti toga vremena: Dragoslav Stojanović,Pjer Križanić, B.Vojinović-Pelikan,Rakamarić,Žedrinski….

Izložbu je pogledalo preko 7.000 posetilaca.

Otkupljeno je dosta karikatura,a neke karikature su crtane i nekoliko puta jer je bilo dosta zainteresovanih. Najviše karikatura prodao je B.Vojinović -Pelikan čak 17 karikatura,a jednu karikaturu crtao je čak 6 puta jer je bilo toliko i zainteresovanih.

Na izložbi je kupljeno i 25 karikatura koje su trebale da budu u Narodnoj skupštini kada bude izgrađena.

Foto:ilustracija/pixabay

Next Post

Nove oznake jaja

Уто феб 12 , 2019
Nov pravilnik za prоizvоdnju i prоmеt jaja stupio je na snagu ali je proizvođači imaju rok do 1.jula da se prilagode novim pravilima. Jaja su bila podeljena pо vеličini u sеdam klasa – SS, S, А, B, C, D i Е. SS ali po novom pravilniku ostaju samo dve klase […]