Protiv Haradinaja ima 30 svedoka

Ministar pravde Nela Kuburović istakla je da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istagu protiv Haradinaja, u kojoj ima 30 svedoka i drugih dokaza.

Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, a ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka, napomenula je ona i dodala da, iako Haradinaj odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svoje namere.

Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, podvukla je Kuburović.

U konkretnom slučaju, kako je objasnila, reč je o zločinima nad civilnim stanovništvom, pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Prema njenim rečima, iako su se Haradinajevi advokati pozivali na načelo „ne bis in idem“, odnosno da je već za ista krivična dela oslobođen u Hagu, taj postupak se vodio za počinjena dela od marta do septembra 1998, dok ga srpski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

Rešenje o sprovođenju istrage iz 2004. godine i naredba o njenom proširenju upravo se odnose na taj vremenski period, precizirala je Kuburović, ponovivši da nisu u pitanju ista dela i isti oštećeni, budući da nije isti vremenski okvir.

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj pušten je juče iz ekstradicionog pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili