Protest penzionera u Beogradu

Danas je održan protest penzionera u Beogradu na čijem čelu su bili iz Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Protest je održan na trgu Nikole Pašića a nakon toga su penzioneri prošetali do zgrade Ustavnog suda i RTS-a.

https://twitter.com/ISnezzana/status/1057393069069344775

 

U saopštenju Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije kažu da organizuju protest zbog:

„Ignorisanja izvršne vlasti da po članu 58. Ustava i stava Ustavnog suda Srbije da je penzija imovinsko pravo, neisplaćene delove penzija zbog primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija sistemski vrati sa zakonskom kamatom.

Očekivali smo da će predstavnici vlasti biti moralni i odgovorni i da će reći: “Morali smo da lažemo da nećemo pa smo smanjili penzije ali evo sve vraćamo, kako član 58. Ustava Srbije reguliše, sa kamatom. Ne možemo odjednom ali za četiri godine vraćamo i neće se više ponoviti, jer ekonomija sjajno napreduje, ušli smo u zlatno doba.”
Umesto toga ćutanje, manipulacije i podela penzionera, jer deo će dobijati dodatak uz penziju i novčanu pomoć a deo ne.
Da se razumemo, svim građanima Srbije koji imaju prihode manje od 36.000 dinara, kao sume potrebne za minimalnu potrošačku korpu, država treba da obezbedi razliku, ali ne iz Fonda PIO.
Na ovakav način aktuelna vlast nas upućuje na parnične sudove u kojima nas čekaju visoke sudske takse i vremenski neizvesne presude. Verovatno računaju da većina oštećenih penzionera zbog neinformisanosti, neće pokrenuti sudske parnice za naknadu štete i da će deo oštećenih preminuti. Veoma nemoralna koncepcija navodnog očuvanja javnih finansija.“

Između ostalog u saopštenju stoji i:

„Od 25. maja 2018. godine, kada je predsednik Srbije saopštio odluku da se Zakon o privremenom uređivanja načina isplate penzija ukida krajem godine, skoro svakih sedam dana predstavnici Vlade Srbije su govorili drugačije o ukidanju zakona i uvećanju penzija tako da posle usvajanja Uredbe Vlade Srbije o dodeli uvećanja uz penziju samo delu penzionera, možemo govoriti o manipulacijama.

Nismo zadovoljni ni izveštavanjem medija jer su mediji pod kontrolom aktuelne vlasti nekritički prenosili saopštenja predstavnika Vlade Srbije koja su zbunjivala penzionere. Penzioneri i javnost Srbije se godinama medijski maltretiraju praznim obećanjima o “nikada većim penzijama” ne vodeći računa o inflaciji u umanjivanju njihove kupovne moći. Oko 500.000 penzionera do kraja 2018. i u 2019. godini neće dobiti nikakva usklađivanja zbog zaostajanja penzija sa rastom inflacije.“

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili