Proširenje EU usmereno ka konsolidaciji evropskog projekta

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su Federika Mogerini i Johanes Han još jednom naglasili da proces proširenja EU nije samo usmeren ka uključivanju partnera iz jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

U saopštenju se navodi da su na osnovu zaključaka sa sastanka Brdo-Brioni procesa, održanog 3. juna u Sloveniji, ministri jugoistočne Evrope, zajedno sa ministrima Slovenije i Hrvatske, uputili 5. juna zajedničko pismo visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsedniku Evropske komisije Federiki Mogerini i komesaru za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Oni su u pismu ocenili trenutnu situaciju u pogledu proširenja EU, posebno u odnosu na region jugoistočne Evrope i dali konkretne preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

U svom odgovoru od 30. avgusta, Mogerini i Han su istakli da se u potpunosti slažu sa njihovom ocenom da proces proširenja EU nije samo usmeren ka uključivanju partnera iz jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

„Države članice su nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu zapadnog Balkana na Evropskom savetu održanom 9. marta 2017. godine. Nedavno je veoma uspešan Samit o zapadnom Balkanu u Trstu, gde smo svi učestvovali, pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive. U ovom kontekstu, cenimo vrednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni.

Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka Evropskoj uniji.

Evropska komisija je obezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam projekata konektivnosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana. U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unapređenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu.

Delimo vaše viđenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno sa ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom. Važno je nastaviti jačanje naše usmerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, te možete računati na našu kontinuiranu podršku“, navodi se u pismu.

Ako ste propustili