Promena Ustava obaveza preuzeta Poglavljem 23

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović najavila je danas da će u narednih nekoliko dana Vlada osnovati savet za praćenje implementacije Zakona o nasilju u porodici, kako bi se adekvatno reagovalo ukoliko se uoči neki nedostatak u njegovoj primeni.

Kuburović je, gostujući na Televiziji „Pink“, istakla da je za mesec i po dana od primene ovog dokumenta izrečeno približno 1.200 hitnih mera, a onima koji su pokušali da prekrše propisanu meru izrečeno je 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnom postupku.

Ona je takođe ukazala na to da Ustav Srbije treba menjati, budući da se naša zemlja na to obavezala otvaranjem Poglavlja 23 u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Tim poglavljem, kako je objasnila, predviđeno je da se Ustav menja u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Komisija za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa sačinila je analizu postojećih ustavnih odredbi, krenulo se u javnu raspravu, održano je nekoliko okruglih stolova, pri čemu su pozvani svi zainteresovani da iznese svoje predloge i mišljenje, navela je Kuburović.

Ona je izrazila nadu da će do kraja meseca na jednom okruglom stolu biti analizirani svi stavovi, nakon čega će predlog izmena Ustava biti dostavljen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se ne može ići dalje u proceduru.

Kuburović je podsetila na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada više puta najavio da treba da se radi na izmeni celokupnog Ustava, ali da je za to potrebno obezbediti širi politički konsenzus.

Istovremeno, ona je naglasila da je Srbija spremna da pruži svu pravnu pomoć ako to bude potrebno u postupku koji bi eventualno mogao biti pokrenut u Grčkoj protiv državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo američkog državljanina na ostrvu Zakintos.

Kuburović je objasnila da je sada neophodno sačekati kako bi se uvidelo da li će krivični postupak protiv osumnjičenih biti pokrenut, kao i koja će biti kvalifikacija eventualnog krivičnog dela.

Prvo saslušanje, kako je precizirala, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je za sutra i osumnjičeni će imati mogućnost da postupak prate na srpskom jeziku i na taj način se bolje upoznaju sa predmetom.

Ona je, kada je reč o o pisanju medija da SAD traže izručenje osumnjičenih kako bi im se sudilo na teritoriji te zemlje, objasnila da to sada isključivo zavisi od sporazuma o međunarodnoj pomoći koji imaju Grčka i SAD.

Srbija i SAD takođe imaju potpisan takav sporazum, ali on, kako je podsetila, nije stupio na snagu jer ga američka strana još nije ratifikovala.

Ministarstvo pravde i predstavnici Ambasade Srbije u Grčkoj u stalnom su kontaktu sa porodicama osumnjičenih, naglasila je Kuburović i dodala da je i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom boravka u Grčkoj o ovom slučaju razgovarao sa tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili