Promena dela zelene zone u žutu zonu na Dorćolu

Od ponedeljka, 26. septembra 2016. godine, deo dosadašnje zelene zone biće preimenovan u žutu zonu u ulicama  Tadeuša Košćuška, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Takovska, Kosovska, Nušićeva, Makedonska, Cetinjska, Zetska, Simina, Višnjićeva i Gospodar Jevremova.

Deo dosadašnje zelene zone, obuhvaćen ulicama Brankova, Karađorđeva, Pariska, Kosančićev venac, Pop Lukina i Fruškogorska, takođe će, od 26. septembra pripasti žutoj zoni.
U zelenoj zoni dozvoljeno parkiranje je bilo dozvoljeno 180 minuta a prelaskom u žutu zonu maksimum je 120 minuta.

Stanari ulica gornjeg Dorćola, koji ispunjavaju uslove za kupovinu stanarske – povlašćene parking karte, posle preimenovanja dela zelene 3.0 u žutu zonu odnosno podzonu 2.0.1 moći će da nastave da parkiraju svoja vozila u istim ulicama kao i do sada (uključujući i podzonu 3.2), osim u ulicama oko Kosančićevog venca koje će od sada pripadati podzoni 2.0.

Isto važi i za pravna lica sa sedištem u ovoj zoni, koja će ubuduće, umesto za zelenu zonu, kupovati povlašćenu parking kartu za žutu zonu – podzonu 2.0.1.

Stanari koji žive u ulicama oko Kosančićevog venca i koji su do sada imali pravo na povlašćenu parking kartu (PPK) za podzonu 3.0, od 26.09.2016. godine će moći da kupe PPK za podzonu 2.0 koja važi samo u ulicama koje pripadaju isključivo podzoni 2.0. Isto važi i za pravna lica.

Shodno tome, ranije kupljene povlašćene parking karte za parkiranje u zoni 3.0 važiće do trenutka isteka, ali će njihovi vlasnici, od ponedeljka 26.09.2016. godine moći da parkiraju svoja vozila isključivo u ulicama koje pripadaju podzoni 2.0, odnosno podzoni 2.0.1. Ovo praktično znači, da će pravna lica posle isteka povlašćene parking karte moći da da nastave kupovinu istih pod identičnim uslovima i cenovniku koji se primenjuje za pravna lica u Zoni 2.

Ova strategija rešavanja nedostatka parking mesta ispuniće dva osnovna zahteva – dovoljan broj parking mesta za parkiranje vozila stanovnika određenog dela grada i veći broj mesta za parkiranje vozila posetilaca, koji dolaze u centralnu gradsku zonu radi brojnih sadržaja koje ona nudi. Uvođenje novog režima i ograničavanje vremena parkiranja na maksimalnih 120 minuta u kontinuitetu dovešće do veće iskorišćenosti postojećih kapaciteta i povećane izmenljivosti na jednom parking mestu.

Izvor: Parking servis

Ako ste propustili