Projekat MKUltra : CIA vršila eksperimente na ljudima

Projekat MKUltra, takođe nazvan CIA program za kontrolu uma, je kodno ime dato programu eksperimenata na ljudskim subjektima,

Eksperimenti na ljudima su imali za cilj da identifikuju i razviju droge i postupke koji će se koristiti u ispitivanjima i mučenjima kako bi naterali pojedinca na priznanje putem kontrole uma.

Operacija MKULTRA je započela 1950-tih godina, zvanično je sankcionisana 1953. godine, smanjila se u obimu 1964. godine, dodatno se smanjila 1967. i zvanično zaustavila 1973.

Program se bavio mnogim ilegalnim aktivnostima, uključujući upotrebu američkih i kanadskih građana kao subjekte testiranja.

MKUltra je koristio brojne metodologije za manipulisanje ljudskim mentalnim stanjima i menjanju funkcija mozga, uključujući davanjem raznih lekova a posebno LSD-a i drugih hemikalija, hipnoze, verbalno zlostavljanje, kao i raznih oblika mučenja.

Projekat MKULTRA je bio široko organizovan da je uključuvao 80 institucija,44 fakulteta i univerzitet,bolnica,zatvora i farmaceutske kompanije.

Za ceo prjekat se saznalo javno 1975.godine kada je komisija za istraživanje rada CIA unutar Amerike saznala za projektat.

Istraživački napori bili su ometeni činjenicom da je direktor CIA Ričard Helms naredio da su sve datoteke MKUltra unište 1973. godine,kada su počele da „cure“ informacije.

Komisija kongresa i Rockefeller komisija prilikom istrage nije mogla da nađe dokumenta jer su uništena pa se oslanjala na svedoke.

Godine 1977. zahtev na osnovu Zakona o slobodi informacija otkrio je 20.000 dokumenata koji se odnose na projekat MKUltra, što je dovelo do saslušanja pred Senatom iste godine.

Ako ste propustili