Proglašeni laureati Nagrade Grada Beograda

Svečanom sednicom Skupštine Beograda, kojoj je predsedavala zamenica predsednika gradske skupštine Andrea Radulović, započelo je ovogodišnje obeležavanje Dana Beograda. Sednici su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i njegov zamenik Andreja Mladenović, pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, gradski menadžer Goran Vesić i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, zatim odbornici Skupštine grada, predsednici opština, članovi Gradskog veća, sekretari i zamenici sekretara, direktori javnih preduzeća ustanova i organizacija čiji je osnivač Grad Beograd, predstavnici medija, predsednici komisija za dodelu Nagrade Grada Beograda, kao i mnogi drugi dobrodošli gosti.

Andrea Radulović je tom prilikom podsetila da je praznik Dani Beograda ustanovljen 2002. godine i predstavlja objedinjavanje dva značajna datuma iz istorije našeg glavnog grada. To su prvo pominjanje slovenskog imena grada Beograda, koje se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje 16. aprila 878. godine, a  drugi datum je dan predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine, pa se otuda Dani Beograda obeležavaju od 16. do 19. aprila.

– Skupština Grada Beograda ove godine četrnaesti put dodeljuje Nagrade grada Beograda, kojima odlikujemo najbolje među nama u devetnaest različitih oblasti. I ove godine komisije za dodelu Nagrade Beograda, sastavljene od najeminentnijih stručnjaka, obavile su zamašan i izuzetno odgovoran posao. Trebalo je između velikog broja nominacija napraviti prvo uži, a zatim i konačni izbor, izbor najboljih među zaista izuzetno kvalitetnim pojedincima. S punim poverenjem, verujući u njihov izbor, pozivam predstavnike Komisija za dodelu Nagrade Grada Beograda da nam  saopšte  odluke komisija – rekla je Andrea Radulović, nakon čega su predstavljeni laureati.

Nagrada Grada Beograda za književnost i prevodno stvaralaštvo za 2015. godinu dodeljuje se Petru Cvetkoviću, a za pozorišno stvaralaštvo Nebojši Glogovcu.

Dobitnik nagrade za film i radio-televizijsko stvaralaštvo je Vuk Ršumović, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milica Stevanović. Nagrada Grada Beograda za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo za 2015. godinu dodeljuje se Dejanu Despiću, a za društvene i humanističke nauke prof. dr Slaviši Orloviću.

Nagrada Grada Beograda za prirodne i tehničke nauke za 2015. godinu dodeljuje se dr Aleksandri Maluckovoj i dr Ljupču Hadžievskom. Nagrada Grada Beograda za   pronalazaštvo nije dodeljena.

Dobitnik nagrade za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine u 2015. godini je prof. dr Lazar Davidović, a za rad ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine prof. dr  Miroslav Đorđević.

Vladi Slavici  dodeljuje se Nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2015. godinu, a za poljoprivredu poljoprivrednom gazdinstvu Milivoja Stevanovića – farma svinja „Stevanović”, Dudovica, Lazarevac.

Nagrada Grada Beograda za novinarstvo za 2015. godinu dodeljuje se Vladimiru Palikući. Dobitnik nagrade za obrazovanje je Elizabeta Maksović, a za sport Marko Grujić.

Jereju Vladimiru Markoviću dodeljuje se Nagrada grada Beograda za herojsko delo za 2015. godinu, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada prof. dr Radmili Marinković. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd za 2015. dodeljuje se Nemanji Raduloviću. Nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2015. godinu dodeljuje se dr Mladenu Stajiću, dok u oblasti umetnički rad nagrada nije dodeljena.

Nagrada Grada Beograda „Svetislav Stojanović” za 2015. godinu dodeljuje se Marku Joviću i Vatrogasnoj spasilačkoj četi „Zemun”.
Na kraju sednice Andrea Radulović je u ime Skupštine Grada Beograda  čestitala dobitnicima nagrada, a komisijama zahvalila na marljivom i predanom radu.

Ako ste propustili