Profesorska kolonija u Beogradu utvrđena za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Profesorska kolonija u Beogradu“, je utvrđeno za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu Odlukom vlade Republike Srbije od 30.07.2020. godine, objavljenom u „Službenom glasniku Republike Srbije” broj 104, od 31.07.2020, saopštili su iz ovog zavoda.

Granica prostorne kulturno-istorijske celine sa zaštićenom okolinom obuhvata sledeći prostor: od ulice Mitropolita Petra, preko ulice Čarli Čaplina, zatim ulicom Braće Grima, pa ulicom Ljubomira Stojanovića (obuhvata u okviru bloka objekte uz ulicu Ljubomira Stojanovića i Jaše Prodanovića), sve do Cijićeve ulice. Nastavlja se Đušinom ulicom (obuhvatajući objekte bloka uz ovu ulicu), do ulice Draže Pavlovića, zatim Takovskom ulicom (obuhvatajući objekte uz ulicu Jaše Prodanovića), nastavljajući se duž Cvijićeve ulice do ukrštanja sa ulicom Čarli Čaplina, a zatim Bulevarom despota Stefana do ukrštanja sa Sterijinom ulicom.

Prostor Profesorske kolonije predstavlja celovitu i jedinstvenu urbanu celinu koja je u najvećem delu izvedena u skladu sa teorijom i praksom izgradnje vrtnih gradova. Za istorijat izgradnje posebno je značajna struktura stanovništva, odnosno osnivači Profesorske kolonije koji su bili profesori i asistenti Beogradskog univerziteta, od kojih su 23-je bili doktori nauka i 15 akademika, saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ako ste propustili