Privredi neophodno više stručnjaka u IT sektoru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom obilaska polaznika drugog ciklusa programa prekvalifikacija u IT sektoru, da je potreba naše zemlje da se prekvalifikuje 3.000 kandidata za ovu oblast godišnje, ali da nedostaje kvalitetna obuka.

Brnabić je u prostorijama Beogradskog instituta za tehnologiju – BIT poručila da su, u skladu s tim, hitno potrebne škole i predavači koji će moći da izađu u susret potrebama privrede.

Premijerka je navela da je drugom fazom prekvalifikacija u IT sektoru obuhvaćeno 700 polaznika umesto 900, kako je ranije najavljeno, ali da će čim se stvore kapaciteti početi obuka i za preostalih 200 kandidata.

To je još jedan od pokazatelja potencijala koje Srbija ima, a koje u ovom trenutku ne možemo da iskoristimo. Vlada je sa Nacionalnom službom za zapošljavanje budžetirala sredstva za još 1.500 polaznika koji treba da prođu obuku u ovoj godini, jer potrebe u privredi postoje, ali nam nedostaju kvalitetne škole i predavači, rekla je ona.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se oko 35 odsto, od ukupno 100 polaznika koji su u pilot-fazi prošli obuku prošle godine, zaposlilo u IT sektoru.

Investicije u prekvalifikacije vraćaju se u budžet kroz poreze i doprinose nakon 9 do 14 meseci, u zavisnosti od toga kada se ljudi zaposle, što nam pruža mogućnost da nastavimo da ulažemo u projekat prekvalifikacije, naglasila je Brnabić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili