Privatizaciju strateških preduzeća na jesen

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef te misije za Srbiju Džejms Ruf, o privatizaciji preostalih državnih i poslovanju javnih preduzeća, kao i o razvojnim planovima resornog ministarstva.

Knežević je, govoreći o procesu privatizacije i 11 strateških preduzeća, rekao da se ona odvija predviđenom dinamikom i da se paralelno rešavaju svi problemi u vezi imovinsko-pravnih odnosa, zaostalih dugovanja i stabilnog poslovanja ovih preduzeća.

On je, naglasivši da je najvažnije to da ona više nisu na teretu budžeta i građana, kao i da postoji nedvosmislena politička volja da se pitanje privatizacije reši, izrazio uverenje da će za većinu strateških preduzeća javni pozivi za privatizaciju biti raspisani na jesen.

Javna preduzeća, u odnosu na period od pre dve godine kada su imala gubitke, posluju znatno bolje, ocenio je Knežević i dodao da analize pokazuju da su u prošloj godini ostvarila neto dobit od 70 miliona evra.

On je, kada je reč o tekućim aktivnostima, napomenuo da se zajedno sa Svetskom bankom radi na uvođenju korporativnog upravljanja, što je od suštinske važnosti za stabilnost i za brži privredni rast.

Predstavljajući razvojne planove, ministar je istakao da su i podsticaji investicijama i podrška malim i srednjim preduzećima dali veoma dobre rezultate i da je to put kojim će se nastaviti i dalje.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući podsticajima u 2016. godini otvareno je približno 20.000 novih radnih mesta, osnovano 17.000 malih i srednjih preduzeća, zaposleno 30.000 novih radnika, a profit im je veći za 70 odsto.

U pogledu podrške sektoru malih i srednjih preduzeća država se, kako je objasnio, ne oslanja samo na budžetska sredstva, već i na sve načine nastoji da obezbedi nove izvore finansiranja za srpske preduzetnike.

Knežević je upoznao delegaciju MMF-a sa aktivnostima na pripremi seta ekonomskih zakona koji će dodatno unaprediti privredni ambijent, uz uverenje da će se oni naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

Izvor: Vlada Srije

Ako ste propustili