Prioritet sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom o daljem sprovođenju Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 i predstojećim aktivnostima u borbi protiv korupcije.

Kuburović je naglasila da je ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23 prioritet Ministarstva pravde i Vlade Srbije i da se u narednom periodu očekuje sprovođenje bitnih aktivnosti iz potpoglavlja koje se odnosi na borbu protiv korupcije.

Ona je izrazila očekivanje da će Skupština Srbije uskoro izabrati članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi to telo u punom kapacitetu moglo da nastavi sa svojim radom, što će omogućiti izbor novog direktora Agencije i završetak procesa izrade Nacrta zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kuburović je izrazila nadu da će se taj zakon naći pred poslanicima u jesenjem zasedanju, imajući u vidu veliki značaj koje to telo ima u borbi protiv korupcije.

Ona je podsetila na to da je u novembru 2016. godine usvojen Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, za čiju su primenu, koja počinje od 1. januara 2018. godine, u toku obuke sudija i tužilaca, a od kojeg se mnogo očekuje kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ditman je čestitao Kuburović na ponovnom izboru na funkciju ministra pravde i naveo da se raduje nastavku saradnje.

On je istakao da su okviri rada Ministarstva pravde od velike važnosti kako za evrointegracije, tako i za dalje sprovođenje reformi u oblasti pravosuđa i jačanja vladavine prava.

Ditman je naveo i da Nemačka nastavlja da podržava rad Ministarstva pravde kroz stručnu podršku u vidu eksperata, ali i kroz druge vidove saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ako ste propustili