Preventivna zaštita od požara na Zvezdari

Operativna jedinica Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Zvezdara“ (u daljem tekstu DVD „Zvezdara“) organizovala je sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara prema Planu i Programu rada za 2016. godinu, a na osnovu zahteva upućenih od strane MUP RS Sektor za vanredne situacije, Vatrogasnog saveza Beograda i zaključka predsednika Gradske opštine Zvezdara.

Operativna jedinica DVD „Zvezdara” sprovodi preventivne mere u cilju sprečavanja izbijanje požara, kao i prenošenja požara na šume i drugo rastinje, koji mogu da ugroze ljudske živote, imovinu, bezbedno odvijanje saobraćaja i dr.

Vatrogasci DVD „Zvezdara“ organizovani u ekipe – patrole sa po 3-5 članova, organizovano vrše preventivne obilaske zelenih površina Gradske opštine Zvezdara, posebno Zvezdanog gaja i oboda teritorije opštine Zvezdara: Mirijeva i Stepinog luga. Izletnicima se ukazuje na opasnosti od požara, posebno zbog upotrebe otvorene vatre, roštilja i bacanja opušaka od cigareta, kao i drugih mogućih izvora požara.

Građani ovakvim postupanjem vrše zakonski prekrša, jer ‘je po zakonu zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Na sugestije vatrogasnih patrola Operativne jedinice DVD’ „Zvezdara“ građani gase upaljene vatre i omogućavaju da se održi visok nivo bezbednosti.

DVD „Zvezdara” i Gradska opština Zvezdara mole građane da se zbog velikih vrućina koje povećavaju opasnost od požara, a koji mogu dovesti do nesagledivih posledica, naročito u periodu jul-avgust, pridržavaju mera zaštite od požara,saopštavaju iz opštine Zvezdara.

Ako ste propustili