Prepodobni Makarije Egipatski

Makarije Veliki ili Makarije Misirski je bio egipatski monah i pustinjak iz 4. veka, jedan je od mlađih savremenika Antonija Velikog.

Otac mu bio sveštenik. Iz poslušnosti prema roditeljima oženi se, no žena mu ubrzo umre i on se udalji u pustinju gde provede punih šezdeset godina u trudu i borbi, unutrašnjoj i spoljašnjoj, za carstvo nebesko.

Kad su ga pitali, zašto je toliko suv i kad jede i kad ne jede, on odgovori: „Od straha Božijega„. Toliko je uspeo očistiti svoj um od zlih pomisli i srce svoje od zlih želja da ga je Bog obdario darom čudotvorstva. Njegovo smirenje zadivljavalo je ljude i demone.

Reče mu jednom demon: „Ima samo jedno, u čemu te ja ne mogu nadvladati; to nije post, jer ja ne jedem nikad ništa; to nije ni bdenje, jer ja ne spavam nikad“. „Nego šta je to?“ upita ga Makarije. „Tvoje smirenje„, odgovori demon. Svome učeniku Pafnutiju govorio je Makarije često: „Ne osuđuj nikoga, i bićeš spasen„.

Živeo je devedeset sedam godina. Pred smrt na devet dana javili mu se iz onoga sveta sveti Antonije i sveti Pahomije i navestili mu da će kroz devet dana umreti, što se i dogodi. Još mu se pred samu smrt javio heruvim koji mu je otkrio u viziji blaženi svet nebeski, pohvalio trud i vrlinu njegovu i rekao mu, da je poslat da mu uzme dušu u Carstvo nebesko. Umro je 390. godine.

Foto: Wikipedia

Next Post

Natalija Bjelajac: Rođena Slovenka, duša Srpska

Сре феб 1 , 2017
Natalija Bjelajac rođena kao Antonija Javornik u Mariboru 13.maja 1893.godine bila je narednik u srpskoj vojsci sa 12 odlikovanja za hrabrost. U Mariboru je završila osmogodišnje školovanje i pod uticajem priča strica Martina koji se isto našao u srpskoj vojci odlučuje da isto uradi i ona. I ako su joj roditelji […]