Prepodobni Jovan Vethopeščernik

Prepodobni Jovan Vethopeščernik (8. vek), jeromonah, je hrišćanski svetitelj. U pravoslavlju se slavi zbog svojih podviga u pećini iznad manastira Vetha lavra (Stara lavra), koji je u 4. veku osnovao sv. Hariton Ispovednik u Palestinskoj pustinji nedaleko od Vitlejema, blizu Mrtvog mora.

Prep. Jovan je još u mladosti prezreo putena zadovoljstva i strasti i na pustio dom. Obilazio je manastire i slušao pouke monaha. Posle poklonjenja u Jerusalimu rukopoložen je za prezvitera u Sukijskoj lavri „Vetha lavra” sv. Haritona i povukao se u njegovu staru pećinu, koja je prvobitno bila razbojnička jazbina i u njoj se predao teškom postu, molitvi i bdenju. Mirno je preminuo u dubokoj starosti u drugoj polovini 8. veka).

Zbog života u staroj pećini (pešteri) nazvan je Vethopeščernik ili Vethopešternik (Staropećanik), umesto Vetholavriot.

Next Post

Voz "Romantika" tokom letnje sezone

Уто мај 2 , 2017
Muzejsko-turistički voz „Romantika“ u subotu 29. aprila počeće da saobraća na relaciji Beograd – Sremski Karlovci – Beograd, saopšteno je iz Srbija voza. Tokom letnje turističke sezone, voz „Romantika“ saobraćaće na relaciji Beograd-Sremski Karlovci-Beograd. Kompozicija sadrži vagone I, II i III razreda, vagon restoran, kao i vagon za bicikle. Polazak […]