Preminuo Knez Aleksandar Karađorđević

Knez Aleksandar Karađorđević (92) umro je rano jutros u Parizu, saopšteno je iz njegove beogradske kancelarije.

Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji.

Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa.

Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom  Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna  ima sina Dušana.

Od 2000, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu.

Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige.

Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu, navodi se u saopštenju.

Next Post

Osvetleli Kanski festival

Чет мај 12 , 2016
Džulija Roberts i Džordž Kluni pojavili su se na crvenom tepihu Kanskog festivala kako bi promovisali film „Money monster“. Svojim osmehom i šarmom su osvetleli Kanski festival. From Kendall Jenner to George Clooney and Julia Roberts, see the recent arrivals at #Cannes https://t.co/ZlQUVdt6TL pic.twitter.com/8rvdda69yo — British Vogue (@BritishVogue) May 12, […]