Preminuo glumac Tomo Kuruzović

Preminuo je glumac Tomo Kuruzović poznat po svojim mnogobrojnim ulogama a nekima će ostati u mislima kao Misirac iz filma „Povratak otpisanih“.

Tomo Kuruzović je rođen Sarajevu 18. oktobar 1930 i bio je srpski pozorišni, filmski, TV glumac, režiser i književnik.

Oba roditelja su mu radili u pozorištu, otac kao pozorišni frizer, vlasuljar i šminker, a majka kao krojačica. Po završetku rata je 1948. završio Učiteljsku školu, nakon čega se zapošljava kao učitelj i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora.U Beograd je stigao 1949. gde se upisuje na Akademiju za pozorište i film u klasi prof. Joze Laurenčića. Akademiju za pozorište i film je završio 1953, a diplomirao 1957.

U periodu od 1953. do 1957. vanredno je studirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1961. do 1966. je vanredno studirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prvo u klasi Vjekoslava Afrića (1961), a zatim u klasi prof. dr Huga Klajna (1962—1966).

Kako su mu majka i otac radili u pozorištu, od svoje pete godine je igrao dječje uloge.U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je počeo da nastupa dok je studirao glumu.

Prvi glumački angažman je dobio u Sarajevu (1953—1961).Jedan je od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu (Teatar 55).U Beograd ponovo dolazi 1961, gdje dobija angažman u Savremenom dramskom pozorištu (Beogradsko dramsko pozorište).Osnivač je alternativnog pozorišta „Sunce“ u novobeogradskom bloku 45, gdje je radio kao upravnik.Osnivač je studija „Tajne glume“ pri „Đuro Salaj“ AD u Beogradu, gdje je radio kao profesor.

Nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu sve dok nije penzionisan.

Ženio se dva puta. Iz prvog braka ima ćerku Sanju, a iz drugog braka sa kostimografkinjom Mirjanom Ćiplić sina Aleksandra Kuruzovića, koji se bavi slikarstvom. Živi u Beogradu.

Ako ste propustili