Preminula stjuardesa Vesna Vulović jedina osoba koja je preživela pad aviona

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa „Jat“-a Vesna Vulović. Vesna Vulović je jedina osoba koja je preživela pad aviona pre 44.godine sa visine od 10.160 metara.

Rođena je Beogradu 1950. godine i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Nesreća se dogodila 26. januara 1972. godine kada se iznad ,tadašnje,Čehoslovačke srušio „Jat“ -ov avion DC-9. Od 28 putnika sa članovima posade svi su poginuli sem stjuardese, Vesne Vulović.Preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za „Jat“, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Ako ste propustili