Preminula poslednja virdžina

Stana Cerović, poznata kao poslednja crnogorska virdžina, preminula je kasno sinoć u 85. godini, preneli su crnogorski mediji. Stana je preminula u Domu za stare u Risnu. Ona će biti sahranjena 3. avgusta, u 14 sati, u selu Tušinje kod Šavnika.

Rođena je tridesetih godina prošlog veka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dete, Stana Cerović obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati,prenosi RTCG.

Prema nekim navodima medija, rekla je da želi da je na porodičnom groblju obeleže kao jedinog preživelog sina njenog oca. Stana je bila poslednja virdžina iz Crne Gore, a njena priča je zaintrigirala i britanski Gardijan.

Ko su Virđine?

Virdžine su žene, koje zbog običaja ili zbog toga što u porodici nije bilo muške dece, zavetuju se da se nikada neće udavati, rađati, nose mušku odeću, ponašaju se kao muškarci i rade muške poslove.

Osim kod Crnogoraca, pojava virdžina zabeležena je i kod Albanaca na Kosmetu, u severnoj Albaniji, kod Malisora i na području Kninske Krajine, gde je bilo sramota nemati muškoga poroda, baš kao i u Gusinju.

Crnogorske virdžine, za razliku od onih iz Albanije i s Kosmeta, koje su se na “celibat” opredeljivale često zbog raskida veridbe, pa su zbog mogućnosti krvne osvete bile prisiljene da do kraja životnog veka ne sklapaju brak, na ovakav način života opredeljivale su se isključivo zbog toga što je porodica bila bez muške dece.

Preuzimanjem identiteta muškarca, osim povlastica koje im je crnogorsko društvo tradicionalno davalo, one su znatno više, kako je ostalo u sećanjima ljudi, “koristile” pravo da svojim radom pomognu porodici da se prehrani i da, shodno nepisanim načelima rodovsko-plemenske organizacije društva, doprinose njenom opstanku.

Izvor:RTCG,Tanjug

Foto:Screenhot

Ako ste propustili